Trdelník nie je obyčajný koláč s dierou

22.03.2015 Skalica

Skalica 22. marca (TASR) – Prvým pôvodným slovenským potravinárskym výrobkom, ktorý získal ochrannú značku Európskej únie (EÚ), je sladký Skalický trdelník. Od roku 2007 možno na výrobkoch, ktoré sú upečené podľa originálnej receptúry, nájsť modrý krúžok s týmto označením. Aktuálne ho majú právo vyrábať piati certifikovaní výrobcovia.

Žiadať o ochrannú značku EÚ bolo dobrým rozhodnutím, konštatoval pre TASR vtedajší primátor Skalice Stanislav Chovanec, ktorý celý proces inicioval. Skalický trdelník sa okrem iného stal spoľahlivým turistickým lákadlom. A Skaličania v rámci svojho zmyslu pre humor a recesiu dokonca založili aj festival Trdlofest, ktorého súčasťou je pečenie vždy dlhšieho trdelníka. Aktuálny rekord z roku 2014 je 208 centimetrov (cm).

Na kontrolu dodržiavania pravidiel prípravy trdelníka funguje občianske združenie. Sleduje, či sa certifikovaní výrobcovia neodklonili od receptúry, ktorá ukladá, že ide o "jemné pečivo tvaru dutého valca s vnútorným priemerom 3 až 5 cm a vonkajším priemerom 6 až 10 cm. Vyrába sa tradičným spôsobom namotaním vykysnutého jemného cesta na drevený valec - trdlo. Namotané cesto sa potrie rozšľahanými bielkami a posype sekanými vlašskými orechmi, mandľami, marhuľovými jadrami alebo ich zmesou. Následne sa upečie sálavým teplom do zlatista a po upečení sa posype mletým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom". Predseda združenia Skalický trdelník Ľudovít Bránecký uviedol, že kontroly si robia výrobcovia navzájom, aby niektorý nekazil dobré meno ostatným. Mesto cez Správu mestského majetku prevádzkuje výrobňu vo františkánskom kláštore, kde upečie na otvorenom ohni za rok približne 20.000 trdelníkov. Produkciu v tomto objeme, ale mesačnú, má druhý skalický certifikovaný výrobca s. r. o. Lark. Tradičný Skalický trdelník pečú ešte dvaja výrobcovia v Holíči a jeden v Senici. "Dbáme na to, aby sa na cukrárenských výrobkoch iných výrobcov neobjavovalo ochranné pomenovanie Skalický trdelník. Spolupracujeme aj so štátnou veterinárnou službou," dodal Bránecký. Označenie Skalický trdelník môžu mať len trdelníky vyrobené na území okresov Skalica a Senica, ohraničenom riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami s Českom. Ostatní výrobcovia môžu podobné produkty dodávať na trh, označiť ich však musia inak.

Trdlovanie – pečenie trdelníka sa datuje od začiatku 19. storočia. V ústnom podaní sa uvádza, že výrobný recept na trdelníky vlastnil kuchár grófa, básnika a spisovateľa Jozefa Gvadániho, ktorý žil v Skalici v období rokov 1783 – 1801. Prvým zachovaným písomným dokumentom o Skalickom trdelníku je rukopis maďarského básnika Gyula Juhásza, ktorý pôsobil na skalickom gymnáziu ako profesor. Písomné zmienky o Skalickom trdelníku sa nachádzajú aj v knihe Ferdinanda Dúbravského – Slobodné mesto so zriadeným magistrátom Uhorská Skalica – 1921 a v regionálnom časopise Jídelníček z roku 1977. Výroba vo väčšom rozsahu sa začala až v polovici 20. storočia, odkedy pochádza aj väčšina písomných dokumentov. Mesto výrobu obnovilo v roku 2004.
 

Vyberte región